ferdalag

Sunday, April 17, 2005

Kina

Vi ar nu i Kina, Nanning narmare bestamt. Hur som helst vi gick over gransen det later kanske intresant och roligt men det ar mest trottande for handerna pa grund av alla de papper som masta fylas ut. Men jag ska val borja pa borjan.
Efter resan till Halong Bay sa kopte vi nagra dyra buss billjeter till Dong Dang som ar en stad som ligger pa gransen mellan Vietnam och kina. Det anda som var riktigt bra med den har bussen var att den kom och hamtade oss pa hotelet. Bussen skulle forst koma 8:00 sen sa de att den skulle koma 7:30 vilket inte oroade oss specielt dar alla bussarna som vi hade tagit fran hotelet hade komit minst en halvtimme senare, men efter det kom vor vard och sa att det tyvar hade blivit en til forendring busssen skulle koma 6:30. Vi sag inte fram emot att behova kliva upp kl 6:00 och vanta i 1 timme efter busen. Visserligen oroade det osss inte speciellt mycket. Dar imot var vi lite forvanade att de forst sa att det skulle ta 3 timmar och sen sa att det skulle ta 8 timmar att ta sig till Dong Dang. Men efter som vi inte vill oroa oss for mycket gick vi ut och at.
Nasta morgon vart vi vackta 6:00 och ombeda att koma ner nu, vi var nyvackna och lite vimsiga men jag lyckades i allafall koma pa den storartade iden att den som var forst fardig, det vill sagja Jan, skulle ga ner och kolla om bussen kanske var har dom hade aldrig vakt oss forut. Jan sprang ner med sina vaskor kom sen upp efter ca 30 sekunder, (vi var pa 4 vaning) och sa att bussen var dar och det skulle ta 2 timmar till Dong Dang. Jag som hade kvallen inna gatt och oroatt mej for hur sen busen skulle va fick saklart packa mina vaskor med en hast och springa ner. Allt gick sa fort att nar vi kom utt och hoppade inn i bussen som var en mini-buss och betalat hotelet och kort runt i Hanoi och fylt hela mini-busen sa komer Kristinn pa att han har glomt sin mobil. Som tur var vande busschaufforen om. Efter att vi hade settat pa bussen i ett par timmar sa kom det en killfram och fragade ocm vi hade nagra Yue vi sa nej han fragade om vi vile byta lite pengar vi sa Ok vi tankte lika bra att gjora siga av med dongen sagt och gjort vi gav honom alla vora dang och 10 pund vi hade inte en anning om vad krusen var och vi fick 100 Yue vi skulle ha fatt minst 200-240 sa vi blev ordentligt blasta sista dagen i vietnam. Allt som allt tog bussfarden ca. 3 timmar och da var vi famme vid gransen. Vi gick inn i ett stort hus och stalde oss i ko vissade vara pass, passkontrolanten kollade vora pass 10 minuter per person mitt tog langst tid (langt har pa bilden) sen tog vi vora vaskor og gick til nasta lucka lamnade nagra blankater som vi hade fylt i nar vi kom in i Vietnam sem gick vi ut gick ungefar hundra meter for bi tva bommar och in i nasta hus dar fick vi en 4 blanketter att fylla ut en var ett frage formular om HIV och andra konsjukdomar dar man kunde svar Ja, Nej eller vet ej. Sen var det ett formular till om sjukdomar dar de fragade man fragor om HIV igen viserligen ocksa en fraga om SARS sen var det bara tva formular om vam du var vad du heter. Kort sagt det tog langtid vi hade bara en penna. Efter det gick Jag och Jan igenom tullen. Kristinn vart tvungen att vanta medans en av tullkontrolanterna sprang upp med passen for att kolla vad i helskota Island ar farnogat land det tog ungefar 15 min. Efter det tog vi en taxi in till Pingxiang.

Det var valdigt intresant inge Kines varkar kuna lasa latinska alfabetet som tur hade Kristinn koppt en Phrase book (mandarin Chinese) den ar suveran det star pa engelska och kinesiska bade med derasas krumelurer och det latinska stavningen. Ingen forstar vad vi sager nar vi forsoker sagja nat pa madarin, men om vi perkar pa de kinesika krumelurerna sa fattar de. Sa nu gar jag runt och pekar i en bok skit kul. Sa efter att jag och Jan hade fatt en taxi att kora oss till banken genom att peka pa bank of china i boken och fatt honom att kora oss till baka til tagstionen sa gick jag och kristinn utt och bestalde take away med beef och ris for tre med lite pekandi i boken. Sen sprang vi in pa taget det var omojligt att forsta tag biljjeten men det finns tva vaningar vi listadaut vilken vang det var och vilka sittplaser vi hade men inte vilken vangin sa vi trode att vi var pa ratt vaning men det var vi skaklart inte. Det var ett ut av det roligaste som kineserna hade sett hela vagnen satt och gapskrattade att oss. Vi tog det med lung och satte oss pa ratt plaser. Dar traffade vi en kinse som talade tyska men inte engelska ingen av oss kan tyska men vi hade oss en interesant tagresa sen kom vi til Nanning dar tog vi ett tre mans rum som kostar ca. 18 kr natet per person. gick ut och lettadet nagt att at och tog oss en titt pa stan vi gillar den alla den ar lite smustsig men valdigt lung och skon

det var allt for nu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home